Prado Cafe

     


     


     obowiązkowa pozycja na mapie, jako pierwsza na strzał poszła Cafe Prado przy 1938 Commercial Drive. Kawiarnia przejęta i odmłodzona przez Sammy'ego Piccolo - facet był trzykrotnie drugi na WBC (04',06',09') i raz trzeci (2005'). Wraz z braćmi pracował w i rozkręcał Caffè Artigiano (w tym momencie już sieciowe kawiarnie)
     Nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o sprzęcie - zawsze gdy mi się udaję w miarę możliwości staram się wtargnąć za Bar i pośmigać na danym skalibrowanym. W Prado znajduję się przepiękny Mirage Bastone  +18g vst, 2x Mazzer Robur, potężny Mahlkönig  VTA 6SW, przelewówka i Bunn do wody. Co mnie urzekło to jeden malutki szczegół: pomijając kwestię warzenia dozy z młynka i gotowego ekstraktu, 18g z vst jako single espresso z naked'a przed podaniem filiżanki do ręki obowiązkowo crema rozmieszana łyżeczką :)




KAWA! 



                


z palarni 49th Parallel Coffee Roasters i krótko o niej:
powstała w 2002' roku, założycielami są bracia Sammego: Michael oraz Vince. Master Roaster'em jest Michael. Razem z Vince'm latają po plantacjach i wybierają ziarna direct trade, fair trade.



w młynku pod espresso znajdowała się Ethiopia Limu Tencho-Welinso - Organic (1600-2000npm) palenie 6.12.2012; parametry:
  • 18 gram świeżo zmielonej
  • czas 28 sekund
  • przeciągnięta do ~30 gramowego espresso
  • temperatura na grupie ~93-94 °C
  • ciśnienie 9 bar

 - świeża, średnio uderzająca kwasowość mimo to wysoka, jeżyny, czarne porzeczki, cierpka na finiszu, maślana, mało goryczki ale jak z dobrego Witbier'a (tu przychodzi mi na myśl Pinta - Viva La Wita). bardzo przyjemnie pozostaje- chce się wypić następną...  





poza dwoma espresso wziąłem również Etiopię z filtra i kupiłem 340g Honduras El Ocotillo ale to w następnym poście razem z wodą....




2 komentarze:

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com