Matchstick Coffee Roasters





Następna Kawiarnia wraz z mikropalarnią to przecudowne miejsce które znajduję się  na 639 E 15 Ave (Fraser & Kingsway). Otwarte w styczniu tego roku więc stosunkowo młode. Zachwyciło mnie przestrzenią, spokojem, przejrzystością - perfekcyjny design. Niski bar przy którym kontakt z klientem jest totalnie otwarty - harmonia. Przemiła obsługa - pracująca bardzo precyzyjnie, czysto, spokojnie. Klienci, którzy byli w środku to przekrój mam z dziećmi plus ojcowie - aż miło się na to patrzy :)

Pracują na swoich kawach wypalanych w przepięknym Giesenie W6 - mają również akcesoria w sprzedaży ale to akurat cecha większości Kawiarni. W środku możemy zjeść ich własne wypieki - i na ten punkt również kładą mocny nacisk - produkty na lunch czyli nabiał, pieczywo, owoce, warzywa pochodzą tylko i wyłącznie od zaprzyjaźnionych, okolicznych farmerów - wszystko organic. Dla mnie bomba - smak tych rzeczy jest duuuuużo pełniejszy, jakby bardziej prawdziwy


co na barze:
La Marzocco Linea 3gr przemalowana na zielono, 2x Mazzer Robur E plus jeden Mazzer Kony, Mahlkonig EP43, Chemexy z 'Kone' filtrami, Bunn, Fetco

coś czuję, że jak będę wyjeżdżał to kupię parę paczuszek stamtąd - dziś już nic z filtra nie wypiłem z racji bycia po siedmiu espresso i dwóch dripach z Prado i Elysian..




pora na espresso - to co aktualnie mają w młynku to Catalogue (4wersja) czyli singiel z Gwatemali:

pochodzenie:   Finca El Anono, region Fraijanes, 45km na południe od Gwatemala City
proces:   myta
wariacja:   Caturra & Bourbon

farma El Anono to stosunkowo duża farma - 120 hektarów - produkująca głównie odmiany Bourbon i Caturra na wysokościach pomiędzy 1470m a 1760 n.p.m. Farma produkuje kawę od wielu lat dla rynku Specialty ale najlepsze zbiory są trzymane oddzielnie przy całościowym procesie dalszej obróbki przez pana Ricardo Zelaya


to co otrzymałem w filiżance to około 40ml z podwójnej łyżki ekstrakt , który jasno smakował jak Gwatemala - w smaku dojrzała kwasowość ale nie wybijająca się ponad, świetna przyjemna gorycz i nuty świeżych malin i dzikiej róży





jak dla mnie - wyjątkowe miejsce


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com