START!

pierwszy wpis w lekko nietuzinkowym miejscu - Vancouver w Kanadzie. Ale myślę, że musi nastąpić to przełamanie. Przez bardzo długi czas traktowałem facebook'a jako blog - odzew spory, większość znajomych aktywnych - ale to nie jest to samo. Ciężko pisać na portalu społecznościowych o rzeczach, mając świadomość tego że czytają to osoby czasami kompletnie nie zainteresowane a wierze, że na blog wchodzą osoby konkretnie szukające tematu. Każdy wpis, mam nadzieję, będzie potraktowany lekką dawką kofeiny..

dziś ostatnie dwie dozy na drip - początek idealny w Kanadzie - Square Mile Etiopia Deri Kochi Sidamo - w pełni myta - ziarna zajęły 4 wysokie miejsce na konkursie AFCA - niezły wynik. Małe jasno palone, kwaśne - pięknie pachną; przypominają mi paprykowe Bake Rolls'y.
W aromacie owoce i zioła, papryka na pewno, smak dojrzałych żurawin, maliny, gdzieś pojawia się lawenda, bergamotka, kwasowość bardzo świeża, przyjemna, cytrynowa. Przecudowny długi utrzymujący się słodki finisz... kagumoini peaberry bardziej przypadła mi do gustu - jaśniejsza w określeniu - z rana przed śniadaniem przyjemniejsza, mniej wymagająca :)

to tyle. poranna kawa i tak idealna - ruszam w miasto po kawę - póki co cztery palarnie, zobaczymy co dziś  trafi na filtr :)





damiand.

2 komentarze:

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com