Belle Epoque

co skłoniło mnie do napisania tego postu? części Elektry Belle Epoque wyprodukowanej w 2006 roku. Co jakiś czas zaglądam jak to wszystko wygląda, co potrzebne jest do wymiany itd.

generalnie ekspres chodzi od 6lat w trybie ciągłym 7dni w tygodniu od 10-22(nie licząc świąt i przerw w dostawie prądu). Wyłączany jest na noc, codziennie są czyszczone grupy, co dwa, trzy dni proszkiem, raz w tygodniu w sodzie moczone są łyżki, powłoka zewnętrzna zeszła od naszej nadgorliwości bo używaliśmy żrących płynów do czyszczenia. Poza wymianami:
-pompy razy raz,
-sitek w łyżkach razy dwa plus druciki,
-sitek w grupach,
-uszczelek razy cztery,
-presostatów razy dwa,
-odkamienienia dwa razy całości czyli miedzianych przewodów i bojlera, filtrów metalowych z grupy,
-wymianie niektórych przewodów - poprzepalane, wysuszone i popękane od ciepła - nie ma się co dziwić - wszystko zamknięte jak w pocisku (nie bez powodu te typy maszyn nazywano bullet)

ekspres chodzi jak igła. Solidna, stara konstrukcja. Jak wszystkie Elektry przegrzewa wodę i trzeba spuścić jezioro zanim spadnie temperatura ale idzie się przyzwyczaić. Pracowałem na tym ekspresie bardzo długo, nauczyłem się na nim praktycznie wszystkiego, darzę go ogromnym sentymentem...

stoi i możecie z niego coś spić w Kawiarni Atmopshera w Toruniu!


ps.-ostatnia modernizacja jego była we wrześniu :)









0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com