Bardzo długi czas zastanawiałem się co o nim napisać.... powstał nurt odradzania picia kawy z mlekiem.. zostało tak bardzo znienawidzone przez baristów, tych bardziej ordynarnych i tych mniej pewnie też. Są Ci, którzy je uwielbiają. Ja co prawda rzadko pijam cappu ale czasami lubię sobie przypomnieć ten charakterystyczny "kapeć" w ustach. Poza tym malowanie sprawia mi przyjemność jak większości z nas - zajaraliśmy się kawą zaczynając na niej smarować właśnie mlekiem.
Przez długi czas zastanawiał mnie sens kupowania mleka dla baristów? Zwiększony poziom białka z 3.2 do 3.8. Pewnie, wpływa to minimalnie na teksturę i słodycz ale po co przepłacać złotówę więcej na litrze skoro to też jest UHT. no i właśnie – UHT - Ultra High Temperature lub Ultra Heat Treat. Traktowanie mleka temperaturą około 140°C przez okres czasu pomiędzy 3-9sekund oraz natychmiastowym schłodzeniu mleka do 20°C. Podobno do tej metody utrwalania mleka bierze się tylko sterylne, higieniczne świeże mleko, schłodzone od razu po udoju... no cóż, trudno w to uwierzyć płacąc za litr 2zł w dyskontach... szybko, tanio, wygodnie - maksyma dzisiejszego handlu.
mimo to postanowiłem się przekonać czy jest jakakolwiek różnica - nie spodziewałem się cudów na kiju, przepięknych rozet, pianki jak w serkach homogenizowanych ale przyznaję że czuć różnice - i to znacznie - nawet dla laika. Bo nie nazwę się testerem mleka tym bardziej łącząc ją z kawą.
kupiłem 6 litrów innego mleka:
i krótko kończąc stereotypowo przecież. Świeże "Zimne mleko" wypadło najlepiej. Najpełniejsze w smaku, mało tłuste w odczuciu(choć 3,2%), słodkie już jako zimne, nie bąblowało, świetna tekstura, pięknie lśniące. Pozostałe litry bez większej różnicy. Bardziej wodniste "Łagodne" pozbawione laktozy (2%) i mega tłuste 3,5% również pozbawione laktozy mleko z Kauflandu. Prócz Zimnego wszystkie UHT. Najlepiej i najtrwalej z tego rzutu wyglądało Łaciate. Cudów nie ma - pewnie nikomu ten post nie wywróci świata ale warto wiedzieć, że wszystko co świeże przeważnie smakuje najlepiej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz