CUPPING vol3




     Bardzo mnie cieszy fakt, że jest coraz więcej osób na cuppingach. Zaczynamy rozmawiać i nie boimy się mówić, a z tym bywa największy problem. Jeden mądry powiedział mi, że nawet jeśli wydaję mi się, że coś może zabrzmieć absurdalnie to i tak mam mówić o tym prosto z mostu. Stół bardzo ciekawy, same kawy z Coffee Proficiency (lista poniżej). Dwa mikroloty z Finca la Bolsa - Mirador i Encuentes wypadły znakomicie, dobrze zbudowane, z przyjemną kwasowością, świetnym balansem, dwie Etiopie Kongi, myta i gr1 bardzo soczyście, słodko i czysto, Salwador i Brazylia CoE słabiutko na stole, nie rozwinięte, płaskie, Brazylia pokryta sporą goryczą. Trzy najlepsze kawy to bez wątpienia w opinii większości Etiopia gr1 Gedeo Konga (numer 1), Gwatemala Buena Vista i Brazylia Santa Ines. Gwatemala i Brazylia super zbudowane, świetne body, czyste, dużo kwasowości i słodyczy... Santa Ines to pulped natural, Buena Vista myty bourbon. Wstawiłem na stół po dwie sztuki każdej kawy, 12g/200ml i 9g/150ml. Ciekawym doświadczeniem była różnica w filiżankach tej samej kawy.

Co było na stole:

1.Brasil Fazenda Santa Ines

Region: Carmo De Minas (Mantiqueira, Południowa część Minas),
Szerokość geograficzna: 22 ° 05 '59 "
Długość geograficzna: 45 ° 11 '27 "
Farma: Fazenda Santa Ines,
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon, Red Bourbon, Yellow Catuaí, Acaiá, Mundo Novo, Icatu and Catucaí,
Uprawa: 1000-1300M
Obróbak: Pulped Natural

2.Brasil Sitio do Rochedo CoE

Farma: Sitio do Rochedo (100 hektarów w tym 50 hektarów powierzchni upraw)
Farmer: Vanderley Paulo Martins
Region: Matas de Minas
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Catuaí
Proces obróbki: Natural

Informacje Cup of Excellence:
Miejsce: 22
Wynik: 85
Wielkość zbioru: 1080 kg

3.El Salvador El Majahual

Region: Santa Ana
Plantacja: El Majahual
Uprawa: 1400 - 1550 m.n.p.m.
Producent: Aida Battle
Odmiana botaniczna: Bourbon Elite
Obróbka: mokra

4.Ethiopia Yergacheffee gr. 1 Gedeo Konga

Region: Gedeo Zone Konga,
Producent: spółdzielnia lokalnych farmerów z rejonu Konga,
Uprawa: 1900 – 2250 m.n.p.m.,
Odmiana botaniczna: mixed heirloom,
Obróbka: myta

5.Ethiopia Yergacheffe Area Konga washed

Region: Gedeo, Yirgacheffe
Kooperatywa: Konga
Wysokość uprawy: 1900 – 2300 m n.p.m.
Farmerzy/ producenci: spółdzielnia 2400 lokalnych farmerów
Odmiana botaniczna: mixed Heirloom - typ Yirgacheffe
Sposób obróbki: myta

6.Guatemala Antigua Buena Vista CoE

Farma : Antigua Buena Vista
Farmer: Entre Caminos, S. A. / Luis Pedro Zelaya
Lokalizacja: Sacatepéquez, miasto - Jocotenango
Obszar uprawy: 49.35 ha
Wysokość uprawy: 1520 - 1830 m n.p.m
Odmiana botaniczna: bourbon
Proces obróbki: myta
Roczna produkcja: 467 worków po 69 kg.

Informacje Cup of Excellence:
Miejsce: 14
Wynik: 86 pkt.

7.Guatemala microlot Los Encuentes

Guatemala
Huehuetenango
Finca La Bolsa 'A'
Microlot, Crop 2013
Catuai & Yellow Bourbon
Rainforest Alliance Certified
Cup of Excellence winner 2002

Nazwa farmy:
La Bolsa
Lokalizacja farmy:
La Libertad, Huehuetenango
Szerokość i długość geograficzna:
N15 35.028 W91 56.534

Wysokość upraw:
1700 m. n.p.m.

8.Guatemala microlot El Mirador

Guatemala
Huehuetenango
Finca La Bolsa 'A'
Microlot, Crop 2013
Catuai & Yellow Bourbon
Rainforest Alliance Certified
Cup of Excellence winner 2002

Nazwa farmy:
La Bolsa
Lokalizacja farmy:
La Libertad, Huehuetenango
Szerokość i długość geograficzna:
N15 35.028 W91 56.534

Wysokość upraw:
1700 m. n.p.m.










  













0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com