Rwanda Mohembe Nyagatare




Przychodzą takie dni, które uświadamiają Ci, dlaczego pijesz tyle kawy. Bo wciąż jej szukasz. Codziennie. Przestałem patrzeć na kawę, jak na wieczne niedociągnięcie. Ekscytuję się poprawnym zaparzeniem, skupiam się na aromacie i smaku. Pozostawiam część celebracji nietkniętą - Tobie czytelniku też polecam Niech to będzie chwila wytchnienia, zamknij oczy, skup się, nazwij, opisz, wypij, uśmiechnij się i to wystarczy. Daj jej czas na starcie, środku i zakończeniu. Poświęć się chwilę - przecież właśnie po to to robimy. Żeby pić dobre kawy, które sprawiają nam prostą na pozór w odbiorze ale ogromną przyjemność.


Dzisiaj zmiażdżyła mnie Rwanda Mohembe od Coffee Proficiency... Morwa, jeżyna, jagoda. Dojrzała,  wyższa kwasowość, jednak aksamitna w odczuciu, nie narzucająca się, nie ściągająca - owocowa. Słodycz dojrzała. Nie pozostawia po sobie cienia goryczy. Body lekkie, gładkie, doskonale zbalansowana. Perfekcyjnie czysta kawa... pod spodem opis ze strony palarni:

Producentem tej kawy jest Justin Musabyiama, właściciel stacji do odróbki owoców kawowca metodą „mokrą” oraz 8 hektarowej farmy kawy. Musabyiama współpracuje z lokalnymi farmerami z okolicznych terenów. Kawa, którą otrzymaliśmy z jego stacji wyróżnia się wśród innych ziaren z Rwandy. Wszystko to dzięki jego wysiłkom, które wkłada w doskonałą organizację pracy na farmie (dokładna selekcja dojrzałych owoców w trakcie zbioru) i innowacyjne rozwiązania podnoszące jakość i wydajność procesu obróbki (dodatkowa selekcja ziaren po myciu,  przed suszeniem  przez wykwalifikowany personel). Efektem tych działań jest wyjątkowo słodki i czysty w smaku napar kawy.

Dystrykt: Zachodnia Prowincja
Gmina: Nyagatare
Wysokość  uprawy: 1700 – 2000 m n.p.m.
Producent:  Justin Musabyiama
Farmerzy:  spółdzielnia 500 lokalnych farmerów
Odmiana botaniczna: Bourbon
Sposób obróbki:  myta


Chemex na 36g / 640ml; temperatura wody 85°C; 40s pre-infuzji, podbicie; zalanie do 150ml - turbulencja; dolewanie do 3minut do 500ml dolanie do 640ml i obrót filtra. Woda 120ppm

jeśli brakuje Ci przyrządów w domu - wpadnij do Kawiarni (Uno) do końca tygodnia na pewno nie zejdzie z filtra...

...pozwoliłem sobie "pomalować" wykres - wydaję mi się, że powinno być w porządku...




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

kto?

Damian Durda - barista, trener, pasjonat. Uczestnik Nordic Barista Cup 2012, 2013; wolontariusz WCE, Nicea 2013; wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Barista, Latte Art, Cup Tasting, Aeropress, Brewers Cup; organizator Toruńskiego Festiwalu Kawy 2012; organizator, współorganizator, patronat wielu eventów w Polsce (między innymi Mistrzostwa Polski Brewers Cup, Warszawa 2013; Rekord Bicia Guinnesa, Toruń 2013; Festiwal Kawy Specialty, Kamyk 2013; Mistrzostwa Polski LA, CT, CiGS, Kraków 2014)

co?

warsztaty, szkolenia, patronat

kontakt

kawopijcy@gmail.com