Przychodzą takie dni, które
uświadamiają Ci, dlaczego pijesz tyle kawy. Bo wciąż jej szukasz. Codziennie.
Przestałem patrzeć na kawę, jak na wieczne niedociągnięcie. Ekscytuję się
poprawnym zaparzeniem, skupiam się na aromacie i smaku. Pozostawiam część celebracji
nietkniętą - Tobie czytelniku też polecam Niech to będzie chwila wytchnienia,
zamknij oczy, skup się, nazwij, opisz, wypij, uśmiechnij się i to wystarczy.
Daj jej czas na starcie, środku i zakończeniu. Poświęć się chwilę - przecież
właśnie po to to robimy. Żeby pić dobre kawy, które sprawiają nam prostą na
pozór w odbiorze ale ogromną przyjemność.
Dzisiaj zmiażdżyła mnie Rwanda Mohembe od Coffee Proficiency... Morwa, jeżyna, jagoda. Dojrzała, wyższa kwasowość, jednak aksamitna w odczuciu, nie narzucająca się, nie ściągająca - owocowa. Słodycz dojrzała. Nie pozostawia po sobie cienia goryczy. Body lekkie, gładkie, doskonale zbalansowana. Perfekcyjnie czysta kawa... pod spodem opis ze strony palarni:
Producentem tej kawy jest Justin Musabyiama, właściciel stacji do odróbki owoców kawowca metodą „mokrą” oraz 8 hektarowej farmy kawy. Musabyiama współpracuje z lokalnymi farmerami z okolicznych terenów. Kawa, którą otrzymaliśmy z jego stacji wyróżnia się wśród innych ziaren z Rwandy. Wszystko to dzięki jego wysiłkom, które wkłada w doskonałą organizację pracy na farmie (dokładna selekcja dojrzałych owoców w trakcie zbioru) i innowacyjne rozwiązania podnoszące jakość i wydajność procesu obróbki (dodatkowa selekcja ziaren po myciu, przed suszeniem przez wykwalifikowany personel). Efektem tych działań jest wyjątkowo słodki i czysty w smaku napar kawy.
Dzisiaj zmiażdżyła mnie Rwanda Mohembe od Coffee Proficiency... Morwa, jeżyna, jagoda. Dojrzała, wyższa kwasowość, jednak aksamitna w odczuciu, nie narzucająca się, nie ściągająca - owocowa. Słodycz dojrzała. Nie pozostawia po sobie cienia goryczy. Body lekkie, gładkie, doskonale zbalansowana. Perfekcyjnie czysta kawa... pod spodem opis ze strony palarni:
Producentem tej kawy jest Justin Musabyiama, właściciel stacji do odróbki owoców kawowca metodą „mokrą” oraz 8 hektarowej farmy kawy. Musabyiama współpracuje z lokalnymi farmerami z okolicznych terenów. Kawa, którą otrzymaliśmy z jego stacji wyróżnia się wśród innych ziaren z Rwandy. Wszystko to dzięki jego wysiłkom, które wkłada w doskonałą organizację pracy na farmie (dokładna selekcja dojrzałych owoców w trakcie zbioru) i innowacyjne rozwiązania podnoszące jakość i wydajność procesu obróbki (dodatkowa selekcja ziaren po myciu, przed suszeniem przez wykwalifikowany personel). Efektem tych działań jest wyjątkowo słodki i czysty w smaku napar kawy.
Dystrykt: Zachodnia Prowincja
Gmina: Nyagatare
Wysokość uprawy: 1700 – 2000 m n.p.m.
Producent: Justin Musabyiama
Farmerzy: spółdzielnia 500 lokalnych farmerów
Odmiana botaniczna: Bourbon
Sposób obróbki: myta
Chemex na 36g / 640ml; temperatura wody 85°C;
40s pre-infuzji, podbicie; zalanie do 150ml - turbulencja; dolewanie do 3minut
do 500ml dolanie do 640ml i obrót filtra. Woda 120ppm
jeśli brakuje Ci przyrządów w domu - wpadnij do Kawiarni (Uno) do końca
tygodnia na pewno nie zejdzie z filtra...
...pozwoliłem sobie "pomalować" wykres - wydaję mi się, że powinno
być w porządku...
0 komentarze:
Prześlij komentarz